Ανατολική Λευκάδα Νικιάνα Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας «Οι Σκάροι»

Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας «Οι Σκάροι», Χορευτικό Τμήμα

Σχολές Χορού

Δες τον χάρτη

Το χορευτικό του Συλλόγου αποτελείται από 2 τμήματα (παιδικό και ενηλίκων) με συμμετοχή 70 ατόμων.

Περισσότερα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας, Λευκάδας «Οι Σκάροι»  ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1991 με σκοπό την ανάπτυξη του πολιτιστικού, πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου των μελών του και γενικότερα της περιοχής.

Ο Σύλλογος μας σήμερα απαρτίζεται από 150 μέλη και παρουσιάζει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα ιδιαίτερα τα 6 τελευταία χρόνια

Σε αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος έχει βοηθήσει τον τόπο με διάφορους τρόπους. Εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα διάφορα τμήματα που έχει δημιουργήσει, έχει συμβάλει και έχει βοηθήσει σε θέματα που αφορούσαν το χωριό και τους κατοίκους, όπως οι κινητοποιήσεις πού διοργάνωσε ο Σύλλογος για την πιθανότητα κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. στην θέση «Ακόνη» στο βουνό των Σκάρων.

Επίσης ο Σύλλογος είχε ενισχύσει οικονομικά τους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου με το ποσό 2200 ευρώ.

Οι βλέψεις του Συλλόγου μας για το μέλλον είναι να συνεχίσει να βοηθά τον τόπο και τους κατοίκους του και ειδικότερα τα παιδιά δημιουργώντας για αυτά διεξόδους και λύσεις από τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας.

Το χορευτικό Τμήμα

Παρουσιάζει χορούς από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Έχει εμφανιστεί σε εκδηλώσεις στο Νιοχώρι Άρτας, στην Φιλιππιάδα, στην Πάτμο, στο Μεσσολόγγι, στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, στη Θεσσαλονίκη, στο Νυδρί Λευκάδας, στην Καρυά Λευκάδας, σε πλήθος εκδηλώσεων του Δήμου Λευκάδας (Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ 2013, Εκδήλωση για την Ένωση των Επτανήσων 2014, Τσικνοπέμπτη 2014 κλπ) καθώς και στις διήμερες εκδηλώσεις «Μνήμης και Τιμής»  στην Νικιάνα οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου.
Χοροδιδάσκαλος είναι ο Ευθύμιος Σταύρακας.

Γενικά

Δραστηριότητα: Σχολές Χορού

Διεύθυνση

Νικιάνα, Τ.Κ 31100, Λευκάδα, Ελλάδα

Πρόσβαση

- Χρειάζεται αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα

Η περιοχή

Νικιάνα
Το χωριό της Νικιάνας είναι ένα σχετικά νέο χωριό της Λευκάδας όπως και αρκετά ακόμα παραθαλάσσια χωριά. Οι πρώτοι κάτοικοι πρίν εγκατασταθούν στην Νικιάνα κατοικούσαν στα ορεινά χωριά «Αλέξανδρος» και «Κολυβάτα» τα οποία βρίσκονται στην κορυφή του βουνού των «Σκάρων».
Η Νικιάνα το χειμώνα είναι ενα παραδοσιακό χωριό της Λευκάδας, με τους κατοίκους να ασχολούνται με το ψάρεμα και τις αγροτικές εργασίες.
Όταν όμως πλησιάζει το καλοκαίρι οι ρυθμοί του χωριού και των κατοίκων αλλάζουν, μιάς και η Νικιάνα είναι ένα απο τα πίο τουριστικά μέρη του νησιού. Στην Νικιάνα υπάρχουν περίπου 5.000 κλίνες σε ξενοδοχεία και καταλύματα όλων των κατηγοριών καθως και ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, κρεπερί, καφετέριες μπάρ, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλείο και πολλά άλλα μαγαζιά έτσι ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να βρεί τα πάντα στο χωρίο.

Αλέξανδρος
Το χωριό του Αλεξάνδρου ήταν μέχρι το 1973 η έδρα της κοινότητας Αλεξάνδρου γιατί μετά από 1973 έδρα της κοινότητας έγινε το χωριό της Νικιάνας μιας και οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Νικιάνα.
Τα παλαιότερα χρόνια ο πληθυσμός του Αλέξανδρου έφτανε τα 450 – 500 άτομα.
Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία αλλά αρκετοί ήταν και αυτοί που γίνονταν ναυτικοί.  Στον Αλέξανδρο λειτουργούσε σχολειό πολύ πριν γίνουν σχολειά σε αλλά χωριά της Λευκάδας, Το κτήριο του σχολείου υπάρχει ακόμα στην είσοδο του χωριού για να θυμίζει την ακμή που γνώρισε το χωριό, Στο χωριό υπάρχουν οι εκκλησιές του Αγ. Σπυρίδων, του Αγ. Δημητρίου και της Παναγίας οι οποίες και σήμερα βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Κολυβάτα
Τα Κολυβάτα είναι το δεύτερο χωριό που ανήκει στην τέως κοινότητα Αλέξανδρου που όπως και το χωριό του Αλέξανδρου την δεκαετία του 70 ερημώθηκε και εγκαταλείφτηκε από τους κατοίκους που εγκαταστάθηκαν στο χωριό της Νικαίας.
Το χωριό είχε πληθυσμό 250 κατοίκους περίπου που και αυτοί όπως και στα περισσότερα ορεινά χωριά της Λευκάδας ασχολούνταν με την γεωργία, την κτηνοτροφία και το επάγγελμα του ναυτικού.
Στα Κολυβάτα υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αλλά και η Μονή του Αγίου Γεωργίου.

Το βουνό των «Σκάρων»
Το βουνό των Σκάρων είναι από τα ψηλότερα στο νησί της Λευκάδας και έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει δάσος το οποίο αποτελείται από ένα είδος βελανιδιάς μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αποστάσεις

Πόλη Λευκάδας : 10χλμ

Κριτικές
Θέλω να ενημερωθώ με email όταν η κριτική μπεί στο site