Ανακαλύπτοντας την πόλη της Λευκάδας
Η πόλη της Λευκάδας με το χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό χρώμα, τα στενά καντούνια, τις περιποιημένες αυλές και την ανέπαφη αρχοντική ομορφιά της, ορίζει την πρώτη ταξιδιωτική εικόνα του επισκέπτη.
Σημείο εκκίνησης του περιπάτου μας, είναι ο ναός του Αγίου Μηνά. Xτισμένος στις αρχές του 18ου αιώνα, διαθέτει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο με φύλλο χρυσού. Oι εικόνες που τον πλαισιώνουν ανήκουν σε κορυφαίους Επτανήσιους αγιογράφους ενώ το σιδερένιο καμπαναριό του χτίστηκε τη δεκαετία του '20. Παλαιότερα στην περιοχή αυτή βρίσκονταν τα μαγαζιά των τεχνιτών της Λευκάδας καθώς επίσης και χάνια που εξυπηρετούσαν τον σταυλισμό των ζώων των χωρικών του νησιού. Από το σημείο αυτό ξεκινά και ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης της Λευκάδας, το παζάρι όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι.
Κατά μήκος της κεντρικής αγοράς, ο επισκέπτης συναντά τα χαρακτηριστικά σπιτάκια που στεγάζουν μικρά εμπορικά καταστήματα και γουστόζικα καφέ. Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης, απότοκος της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ενετών κατακτητών και της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, διαφαίνεται στον πολεοδομικό της σχεδιασμό. Τα περισσότερα σπίτια είναι συνήθως διώροφα ή τριώροφα, λιτά, με ελαφριά ξύλινη κατασκευή και έντονα χρώματα.
Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο με σαφέστατη αναγεννησιακή επιρροή, είναι οι στοές που συναντά κανείς κατά μήκος του πεζόδρομου. Ως επί το πλείστον είναι ξύλινες ενώ το φως εισέρχεται ανεμπόδιστα στο ισόγειο των σπιτιών και αυτό χάρη στο σχήμα που έχουν οι καμάρες.
Δεύτερη στάση ο ναός των Εισόδιων της Θεοτόκου (1720 μ.Χ.) με το παραδοσιακό επτανησιακό καμπαναριό. Ξεχωρίζει η παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας στην κορυφή του μπαρόκ τέμπλου ενώ τόσο οι πίνακες στους τοίχους όσο και οι εικόνες στο τέμπλο ανήκουν σε ξακουστούς Λευκαδίτες αγιογράφους.
Συνεχίζοντας τη βόλτα μας επί της Ιωάννου Μελά, συναντάμε στα δεξιά μας τον Ναό του Παντοκράτορα. Ο ναός ανεγέρθηκε το 1699, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους, ωστόσο λόγω ζημιών που υπέστη από σεισμούς, τη σημερινή του μορφή την έλαβε το 1830. Διαθέτει αξιόλογες εικόνες των Καλιβωκά και Βεντούρα, μπαρόκ πρόσοψη με γοτθικά στοιχεία και ανήκει στις οικογένειες Σταύρου και Βαλαωρίτη. Είναι κλειστός προς το κοινό όλο τον χρόνο και ανοίγει μόνο την ημέρα της εορτής του (6/8) και στην επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων (21/5). Πίσω από το ιερό βήμα βρίσκεται ο τάφος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του διακεκριμένου επικού ποιητή.