ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ανατολική Λευκάδα και Ενδοχώρα

Γαλήνια τοπία, πλούσια χλωρίδα και ήρεμη θάλασσα

Λευκάδα - Καλλιγόνι - Καρυώτες - Λυγιά - Νικιάνα - Άγιοι Πατέρες - Κολυβάτα - Αλέξανδρος - Πλατύστομα - Κόκκινη Εκκλησιά - Περιγιάλι

Πρόκειται για μια διαδρομή που θα μας δώσει την ευκαιρία να περάσουμε από το πρόσχαρο τοπίο της ανατολικής πλευράς του νησιού στο αδρό τοπίο της ενδοχώρας με τα πανέμορφα, γραφικά χωριά και την πλούσια βλάστηση. Ο δρόμος είναι πολύ καλός, η θέα μαγευτική και τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να απολαύσει πολλά.

Πάντα αφετηρία μας αποτελεί η πόλη της Λευκάδας. Κατευθυνόμαστε προς το Νυδρί. Μετά τη διασταύρωση που προσδιορίζεται από τον ιερό ναό του Αγίου Μηνά, επιλέγοντας τον δρόμο που μας οδηγεί στην ανατολική πλευρά του νησιού, συναντάμε σε ένα περίπου χιλιόμετρο δεξιά μας την εκκλησία της Παναγίας της Μεγαλοβρυσιώτισσας (Ζωοδόχος Πηγή)

Πιο πέρα συναντάμε τον συνοικισμό Καλλιγόνι, χτισμένο στη θέση της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού Νήρικος, που έμεινε πρωτεύουσα μέχρι τον 13ο αιώνα μ.Χ..Το επόμενο χωριό της διαδρομής μας είναι οι Καρυώτες. Αξίζει σ' αυτό το σημείο να κάνουμε μια παράκαμψη αριστερά προς τις Αλυκές του Αλέξανδρου για να δούμε τα απομεινάρια των παλαιών αλυκών, ιδιαίτερα σημαντικών παλαιότερα για την οικονομική ζωή της Λευκάδας. Το τοπίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει πραγματικά να το επισκεφθείτε. Βρίσκεται στο στενότερο μέρος του διαύλου της Λευκάδας σε απόσταση αναπνοής από την απέναντι ηπειρωτική ακτή που βρίσκεται το χωριουδάκι της Πλαγιάς και το κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Αλυκές του Αλέξανδρου στους Καρυώτες Λευκάδας | Διατηρητέο βιομηχανικό μνημείο

 Αν έρχεστε από την πόλη της Λευκάδας στο ύψος του χωριού Καρυώτες προσπαθήστε να εντοπίσετε προς τα αριστερά σας την πινακίδα που λέει Faros apartments. Την ακολουθείτε και πολύ σύντομα θα βρεθείτε στη περιοχή. Αν έρχεστε από νότια τότε θα δείτε και την κανονική πινακίδα. Επίσης, συνεχίζοντας τον δρόμο προς τη Λυγιά, μπορείτε να κάνετε άλλη μια παράκαμψη στα δεξιά σας για να επισκεφτείτε το παραδοσιακό ορεινό χωριό της Κατουνας. Η διαδρομή έχει ενδιαφέρον γιατί η θέα ειναι ανεμπόδιστη. Πολλά από τα κτίρια του χωριού έχουν πρόσφατα ανακαινιστεί ενώ αρκετά σπίτια ανήκουν σε ξένους επισκέπτες της Λευκάδας.

Το γραφικό λιμάνι της Λυγιάς στη Λευκάδα με τις γνωστές ψαροταβέρνες

Επιστρέφοντας στο κεντρικό δρόμο, και περίπου ένα χιλιόμετρο πιο κάτω, περνάμε δίπλα από το όμορφο λιμανάκι της Λυγιάς, το επίνειο του χωριού Κατούνα. Συνεχίζουμε να κινούμαστε στον φιδωτό δρόμο που ξετυλίγεται παράλληλα προς τη θάλασσα και αφού περάσουμε τον οικισμό Παράδεισος, όπου βρίσκεται η όμορφη Κοιλάδα του Έρωτα, φτάνουμε στη Νικιάνα, χωριό που ιδρύθηκε από τους κατοίκους του ορεινού χωριού Αλέξανδρος.

Νικιάνα, από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Λευκάδας | Lefkada Slow Guide

Διατρέχουμε για λίγο το χωριό και στρίβουμε δεξιά στον ανηφορικό δρόμο που η πινακίδα μας πληροφορεί ότι οδηγεί προς τα χωριά Αλέξανδρος, Πλατύστομα και στο μοναστήρι των Αγίων Πατέρων. Απέναντί μας, στην Ακαρνανία, φαίνεται το φρούριο του Αλέξανδρου. Προχωράμε στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και αριστερά μας συναντάμε σκαμμένο μέσα σε βράχο το ασκητήριο των Αγίων Πατέρων, ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία του νησιού. Το επόμενο χωριό που συναντάμε είναι τα Κολυβάτα. Είναι πνιγμένο στο πράσινο, όπως και τα άλλα δύο γειτονικά χωριά, ο Αλέξανδρος και τα Πλατύστομα. Μια από τις πιο όμορφες εξορμήσεις είναι αυτή προς τη μονή της Ευαγγελίστριας ή Κόκκινη Εκκλησιά. Τη συναντάμε στη διαδρομή από τα Πλατύστομα για το Περιγιάλι, λίγα μέτρα από τον ασφαλτόδρομο, σε ένα πρόσχαρο πνιγμένο στα λουλούδια λιβαδάκι.

Μονή Κόκκινης εκκλησίας κοντά στα Πλατύστομα | Lefkada Slow Guide

Από την Κόκκινη Εκκλησιά ξαναβγαίνουμε στον ασφαλτόδρομο και μετά από λίγα χιλιόμετρα φτάνουμε στο Περιγιάλι. Επιστρέφοντας στην πόλη της Λευκάδας, προσπερνάμε την τοποθεσία Στου Πασά. Ο ασφαλτόδρομος, που σε λίγο θα μας οδηγήσει και πάλι στη Νικιάνα, θα περάσει από το Κεραμιδάκι και του Μαγεμένου, τοποθεσίες που προσφέρουν από τις ομορφότερες θέες των κολπίσκων και των μικρών νησιών της Λευκάδας.