ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Εκδρομή στον Αχέροντα-Γλυκή

Ποταμός Αχέροντας

Αχέροντας, ο ποταμός της θλίψης | Βόλτα στην ηπειρωτική ριβιέρα

Άγρια εντυπωσιακή βλάστηση, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, καλαμώνες, αρμυρίκια, φτέρες και θεόρατα πλατάνια, βαθύσκιωτα δάση να τον πλαισιώνουν, νερόλακκοι και λιμνούλες να σχηματίζονται κατά μήκος του Αχέροντα, ένας ποταμός που στα νερά του ρέουν μύθοι, ένας ποταμός που αν σκύψεις και τον αφουγκραστείς σίγουρα θα τον ακούσεις να σου ψιθυρίζει αρχέγονες ιστορίες. Στον Αχέροντα σταματά ο χρόνος, ο ποταμός της θλίψης και ο προθάλαμος του Κάτω Κόσμου, άλλοτε συνδεδεμένος με το θάνατο αφού σ’ αυτόν έκανε τον διάπλου του ο ψυχοπομπός Ερμής για να παραδώσει τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, είναι στην πραγματικότητα πηγή ζωής και αναγέννησης αφού αφειδώς τον έχει προικίσει η φύση με σπάνια βλάστηση. 

Πηγές ποταμού Αχέροντα | Lefkada Slow Guide

Σύμφωνα με το θρύλο, σε μια πηγή στον ποταμό Αχέροντα στη Γλυκή ζούσε ένα στοιχειό που δηλητηρίαζε τα νερά του ποταμού καθιστώντας το νερό θανατηφόρο για τους ανθρώπους και τα ζώα της περιοχής. Ο Άγιος Δονάτος, σκότωσε το δράκο, ξόρκισε το κακό και έκτοτε τα νερά του ποταμού έγιναν γλυκά, εξού και η ονομασία Γλυκή του ομώνυμου χωριού. Στο μικρό παρθένο χωριό της Γλυκής, μπορείτε να απολαύσετε τον περίπατο σας στο παρόχθιο δάσος των πλατανιών, να επισκεφτείτε τον ερειπωμένο-σήμερα- βυζαντινό ναό και να διασχίσετε τη Σκάλα της Τζαβέλαινας, το μονοπάτι που οι Σουλιώτες χρησιμοποιούσαν κατά την Τουρκοκρατία. Η διαδρομή είναι θαυμάσια και η θέα σίγουρα θα καταπλήξει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

O Αχέροντας προσφέρεται και για κάθε είδους σπορ

Πέρα από τις πολυθρύλητες μυθολογικές αφηγήσεις του ο Αχέροντας προσφέρεται και για κάθε είδους σπορ. Δοκιμάστε να κάνετε πεζοπορία ή ιππασία κατά μήκος του ποταμού, ζήστε την εμπειρία του Rafting και του Kayak canoe, που προσφέρονται ακόμη και για τους μη μυημένους του είδους αφού ο βαθμός δυσκολίας για την κατάβαση του ποταμού δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Τέλος αν είστε τολμηροί και δεν σας τρομάζουν τα κρύα νερά του, κολυμπήστε άφοβα στον Αχέροντα.

Νεκρομαντείο Αχέροντα

Νεκρομαντείο Αχέροντα | Αξιοθέατα | Ηπειρωτική ριβιέρα

Στο χωριό Μεσοπόταμος, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας λίμνης βρίσκονταν οι Πύλες του Κάτω Κόσμου που οδηγούσαν τις ψυχές στο βασίλειο του Άδη. Δίπλα στην αποξηραμένη -σήμερα- λίμνη Αχερουσία, ήταν το Νεκρομαντείο της Εφύρας. Δαιδαλώδες, σκοτεινό και επιβλητικό, ήταν το σημαντικότερο κατά την αρχαιότητα σημείο επικοινωνίας των πιστών με τις ψυχές των νεκρών, ενώ μαρτυρείται πρώτη φορά από τον Όμηρο στην Οδύσσεια όταν μετά από προτροπή της Κίρκης ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον κάτω κόσμο για να πάρει χρησμό από την ψυχή του περίφημου μάντη Τειρεσία για την επιστροφή του στην Ιθάκη. Στο ιερό μνημείο συνέρρεαν οι επισκέπτες απ’ όλο τον αρχαίο κόσμο οι οποίοι έπειτα από κατάλληλη πολυήμερη σωματική και ψυχική προετοιμασία, επικοινωνούσαν με τις ψυχές των αγαπημένων τους που τους προφήτευαν το μέλλον.

Νεκρομαντείο Αχέροντα | Οι αρχαίες πύλες του Άδη | Lefkada Slow Guide

Η ακουστική της υπόγειας αίθουσας παρουσιάζει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον καθώς ο χρόνος αντήχησης είναι εξαιρετικά χαμηλός, θυμίζοντας ανηχοϊκό θάλαμο, γεγονός που δημιουργούσε ψυχοακουστικά φαινόμενα και ψευδαισθήσεις, επηρεάζοντας την αντίληψη των πιστών. Περιλαμβάνει διαδρόμους, δωμάτια, την κεντρική αίθουσα και μια κρύπτη ενώ στις αρχές του 18ου αι. οικοδομήθηκε και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το καθολικό της οποία σώζεται μέχρι σήμερα.