ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Δυτική Λευκάδα & παραλίες

Γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμος

Λευκάδα - Πευκούλια - Άγιος Νικήτας - Μύλος - Κάθισμα - Καλαμίτσι - Δρυμώνας - Εξάνθεια - Σφακιώτες

Πρόκειται για μια διαδρομή που αποκαλύπτει την παλαιοντολογική «κοσμογονία» της δυτικής Λευκάδας, την προϊστορία των φοβερών εγκατακρημνίσεων, που σχημάτισαν τους απότομους βράχους, την απύθμενη βαθυγάλανη απεραντοσύνη του Ιονίου αλλά και τις πιο όμορφες και ξακουστές σε όλο τον κόσμο παραλίες του νησιού. Η επιστροφή γίνεται από την ορεινή ενδοχώρα.

Άγιος Νικήτας | Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της δυτικής Λευκάδας

Ξεκινάμε από την πόλη της Λευκάδας. Ακολουθούμε τις πινακίδες που μας «στέλνουν» στο χωριό Άγιος Νικήτας. Προσπερνάμε την ιερά μονή της Παναγίας της Φανερωμένης και απολαμβάνουμε στα δεξιά μας μια εξαιρετική θέα: την πόλη της Λευκάδας, το δάσος των υπεραιωνόβιων ελιών, τα όμορφα υδάτινα «κάτοπτρα» που την πλαισιώνουν, τις δύο λιμνοθάλασσες και τον δίαυλο. Φτάνουμε στο χωριό Τσουκαλάδες. Είναι χτισμένο σε ύψωμα, πνιγμένο στις ελιές, με όμορφη - από πολλά σημεία - θέα του Ιονίου. Αξίζει τον κόπο να κατεβείτε σε μία από τις παραλίες του χωριού. Συνεχίζουμε στον ασφαλτόδρομο και ελάχιστα χιλιόμετρα παρακάτω μας αποκαλύπτεται η συναρπαστική θέα του Ιονίου.

Πευκούλια | η παραλία της Λευκάδας που θα σας σαγηνεύσει
 
Η πρώτη παραλία που συναντάμε, τα Πευκούλια, είναι μια από τις καλύτερες. Εδώ, τα πεύκα κατηφορίζουν από τη βουνοπλαγιά μέχρι την ακρογιαλιά δημιουργώντας κατά τόπους σκιά την οποία εκμεταλλεύονται δεκάδες κατασκηνωτές κάνοντας ελεύθερο camping. Η θάλασσα είναι πανέμορφη και πεντακάθαρη και η αμμουδιά έχει το ψιλό λευκαδίτικο βοτσαλάκι που συναντάμε στο σύνολο σχεδόν των δυτικών παραλιών. 

Άγιος Νικήτας, Λευκάδα | Πετρόκτιστος οικισμός με υπέροχη θάλασσα

Συνεχίζουμε προς το χωριό του Αγίου Νικήτα, λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Η θάλασσα που απλώνεται μπροστά του έχει κρυστάλλινη διαύγεια με θέα το πανέμορφο χωριό. Στον Άγιο Νικήτα μπορεί κανείς να απολαύσει μια άνετη διαμονή. Δεν θα του λείψει τίποτα. Θάλασσα, φαγητό, διασκέδαση, όλα βρίσκονται στη διάθεσή του. Από τον Άγιο Νικήτα μπορούμε να πάμε με βαρκούλα στη διπλανή παραλία, τον Μύλο, που θεωρούμε ότι είναι μία από τις δύο καλύτερες του νησιού. Η σχετικά δύσκολη πρόσβαση τη σώζει από τον συνωστισμό, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να χαρεί τα πεντακάθαρα νερά.

Οικογενειακές διακοπές στη Λευκάδα | Lefkada Slow Guide

Επιστρέφοντας στον Άγιο Νικήτα, ακολουθάμε την πινακίδα προς το Κάθισμα. Παλιότερα ερημική παραλία γυμνιστών, σήμερα μία από τις πιο κοσμοπολίτικες του νησιού. Σε αυτή την αλλαγή συνέβαλε η δόμηση ενοικιαζόμενων δωματίων και beach bar που της έδωσαν άλλη μορφή. Η θάλασσα είναι πανέμορφη, αν και το κολύμπι θέλει προσοχή, όταν δυναμώνει ο μαΐστρος, καθώς ο πυθμένας βαθαίνει απότομα και τα κύματα γίνονται απειλητικά.

Επόμενος σταθμός το Καλαμίτσι. Ορεινό χωριό, με τρεις ωραίες παραλίες στην περιοχή του, εύκολα προσβάσιμες με το αυτοκίνητο. Το απόγευμα προσφέρει ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. Στη διαδρομή μας από ή προς την παραλία αξίζει να κάνουμε μια παράκαμψη και να επισκεφτούμε το ξωκλήσι Παναγία των κήπων που βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Ορεινά χωριά της Λευκάδας | Ο Δρυμώνας με τα πετρόκτιστα σπίτια

Φτάνουμε στο Καλαμίτσι και είτε επιστρέφουμε πίσω μέσω Δρυμώνα, Εξάνθειας, Σφακιωτών είτε συνεχίζουμε με την αμέσως επόμενη διαδρομή. Εάν στο σημείο αυτό επιστρέψετε αξίζει να κάνετε μια στάση στο χωριό Δρυμώνας, ένα φροντισμένο παραδοσιακό χωριό με εκπληκτική θέα στο Ιόνιο.

Εξάνθεια | Τα αυθεντικά χωριά της ορεινής Λευκάδας

Το χωριό που θα σας εντυπωσιάσει περισσότερο είναι η Εξάνθεια, που απέχει 3 χλμ. από τον Δρυμώνα. Τα σπίτια της είναι αμφιθεατρικά χτισμένα και θεωρείται πως η θέση που βρίσκεται κατοικήθηκε από τη Βυζαντινή Εποχή. Κάντε μια στάση για να ανεβείτε μέχρι την παλιά εκκλησία του Αγίου Στεφάνου με το ενδιαφέρον εξωτερικό καμπαναριό και το προαύλιο που χαρίζει θαυμάσια θέα σε κάθε επισκέπτη. Ο ναός έχει φθαρεί από τους σεισμούς και έχει ξανακτιστεί.