ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πεζοπορικός περίπατος με σημείο εκκίνησης το Κατωμέρι

Κατωμέρι - Βαθύ από την παραλία

Η διαδρομή διατρέχει το βόρειο τμήμα του νησιού, από τον παραλιακό δρόμο. Κάποια τμήματά της είναι ασφαλτοστρωμένα, κάποια χωματόδρομος. Το πιο ενδιαφέρον τμήμα είναι ο χωματόδρομος από τον Αθερινό μέχρι το Βαθύ, που διασχίζει περιμετρικά τους συνεχόμενους όρμους και περνάει από απόμερα λιμανάκια, πνιγμένα στο πράσινο. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περί τα 16 χιλιόμετρα.

Πεζοπορία στο Κατωμέρι Μεγανησίου | Lefkada Slow Guide

Ξεκινάτε από το δημαρχείο του Κατωμεριού, όπου υπάρχει πινακίδα προς Λουτρολίμνη – Μπαμπαρέζου. Την ακολουθείτε και σε δύο χιλιόμετρα θα συναντήσετε τη διασταύρωση προς Λουτρολίμνη. Αν στρίψετε εκεί, μετά από 700 μέτρα κατηφορικού χωματόδρομου, θα βρεθείτε στη μεγάλη παραλία με τη λίμνη, όπου άλλοτε γίνονταν ιαματικά μπάνια. 

Γυρίζετε στη διασταύρωση και συνεχίζετε για Φανάρι, το οποίο θα συναντήσετε πάνω στο δρόμο. Είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού και διαθέτει ταβέρνα και beach bar. Πίσω από το beach bar υπάρχει ένας χωματόδρομος, που αν τον ακολουθήσετε με τα πόδια, θα σας βγάλει στο φάρο που έδωσε το όνομα στην παραλία. Βρίσκεται σε ένα σημείο με καταπληκτική θέα στον Κάλαμο και την Ακαρνανία. 

Κατωμέρι | Το γραφικό χωριό του Μεγανησίου

Συνεχίζοντας στον ασφαλτόδρομο, μετά από 1,5 χιλιόμετρο θα συναντήσετε το λιμάνι του Αθερινού, σε έναν στενό και βαθύ όρμο. Στην απέναντι ακτή θα διακρίνετε παλιούς ανεμόμυλους. Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά έξι, οι περισσότεροι από κάθε άλλο μέρος στο νησί. Το λιμανάκι φιλοξενεί ψαρόβαρκες και σκάφη αναψυχής, είναι εξαιρετικά ήσυχο κι έχει μία ταβέρνα.

Από τον Αθερινό δεν στρίβετε αριστερά, προς Κατωμέρι, αλλά παίρνετε το χωματόδρομο που διασχίζει την απέναντι ακτή του όρμου και μπαίνει στον αμέσως επόμενο, το Αμπελάκι. Η βλάστηση είναι πυκνή και σε κάθε στροφή ξεπροβάλλουν λιμανάκια με γαλαζοπράσινα νερά και δέντρα που τα κλαδιά τους ακουμπάνε τη θάλασσα.

Παραλίες στο Μεγανήσι | Κουτελάδες | Lefkada Slow Guide

Το μεγαλύτερο λιμανάκι είναι το Αμπελάκι, με δύο ταβέρνες και δύο προβλήτες για τα σκάφη (κάθε ταβέρνα έχει τη δική της προβλήτα, γιατί ισχύει ο άγραφος νόμος ότι όποιος δέσει στην προβλήτα μιας ταβέρνας, οφείλει να πηγαίνει για φαγητό σ’ αυτή).
Λίγο πριν το λιμάνι, ο δρόμος γίνεται άσφαλτος. Αφού περάσει από την παραλία Πασουμάκι, καταλήγει στο λιμάνι του Βαθιού.