ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πεζοπορικός περίπατος με σημείο εκκίνησης τη Βασιλική

4 ώρες (16,6 χλμ)

Πεζοπορική εξόρμηση στη Λευκάδα, με το βιβλίο της Lida Out Lefkada on Foot.

Βασιλική - Πηγή - Άγιος Πέτρος - Ρουπακιάς - Βασιλική

Αυτός ο περίπατος ξεκινάει από το σουπερμάρκετ EUROMARKET ΠΟΛΙΤΗΣ, απέναντι από το κάμπινγκ, στο δρόμο από τη Βασιλική στην Πόντη. Από τη Βασιλική πηγαίνετε δυτικά προς την Πόντη. Μετά από 4 λεπτά, περίπου 200 μέτρα από το σουπερμάρκετ, στρίψτε αμέσως μετά από τη δεύτερη γέφυρα δεξιά, απέναντι από έναν καθρέφτη κυκλοφορίας. Εκεί βρίσκεται ένα κόκκινο σπίτι με πράσινα πατζούρια και, μετά από 3 λεπτά, περνάτε τα ενοικιαζόμενα ΚΑΤΕΡΙΝΑ με τους φοίνικες στην αυλή. Ύστερα από 6 ακόμη λεπτά περπάτημα, φτάνετε σ’ ένα δεύτερο χωματόδρομο στα αριστερά, σ’ ένα τσιμεντένιο εικόνισμα. Πάρτε αυτόν το δρόμο.

Συνεχίστε στο χωματόδρομο και αγνοήστε τις διασταυρώσεις. Μετά από 5 λεπτά φτάνετε σε μια διχάλα. Εδώ δεν πηγαίνετε αριστερά, αλλά ευθεία. Πέντε λεπτά αργότερα αυτός ο χωματόδρομος σάς βγάζει σε μια διασταύρωση, όπου πηγαίνετε δεξιά με κατεύθυνση την τσίγκινη αποθήκη. Συνεχίστε σ’ αυτόν το χωματόδρομο και σε 10 λεπτά φτάνετε σ’ έναν πλάτανο και μια πηγή. Όπου υπάρχει πλάτανος, υπάρχει και νερό! Στην πηγή πηγαίνετε ευθεία.

Αμπέλια στον Άγιο Πέτρο | Εναλλακτικές δραστηριότητες στη Λευκάδα

Συνεχίστε στον ανηφορικό χωματόδρομο, περάστε ένα ρυάκι και αγνοήστε όλες τις διασταυρώσεις. Μετά από 20 λεπτά περπάτημα από την πηγή φτάνετε στην παλιά άσφαλτο από τη Βασιλική προς τον Άγιο Πέτρο, όπου στρίβετε αριστερά. Αφού ανηφορίσετε ένα δεκάλεπτο στην άσφαλτο, λίγο μετά από μια δεξιά στροφή και μια τσιμεντένια αποθήκη, παίρνετε το χωματόδρομο στα αριστερά. Πέντε λεπτά αργότερα βλέπετε στα δεξιά σας ένα ψηλό συρματόπλεγμα που ανήκει στο γήπεδο ποδοσφαίρου, μένετε αριστερά και μετά από 1 λεπτό ο δρόμος σάς βγάζει στην άσφαλτο, στο γήπεδο του ποδοσφαίρου. Εδώ στρίβετε δεξιά και αμέσως μετά από 40 μέτρα, πριν το γήπεδο, στρίβετε στο μονοπάτι αριστερά. Βαδίζετε κατά μήκος της δυτικής πλευράς του γηπέδου, πηγαίνετε δεξιά και αμέσως μετά το container, το μονοπάτι κατηφορίζει στα αριστερά.

Βασιλική, Λευκάδα | Ιδανική για πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία

Διασχίζετε τώρα τους αμπελώνες κάτω από τον Άγιο Πέτρο. Συνεχίστε στο δρόμο, αγνοήστε τις διασταυρώσεις και 10 γεμάτα λεπτά αργότερα, φτάνετε ξανά στην παλιά άσφαλτο από τη Βασιλική στον Άγιο Πέτρο. Αν κοιτάξετε δεξιά βλέπετε ένα μεγάλο άσπρο εικόνισμα. Πηγαίνετε αριστερά και, ύστερα από 40 βήματα, βλέπετε έναν τσιμεντένιο δρόμο στα δεξιά.

Αν δε θέλετε να πάτε στον Ρουπακιά, έχετε εδώ τη δυνατότητα να μικρύνετε τον περίπατό σας. Στρίβετε δεξιά στον τσιμεντένιο δρόμο. Μετά από 5 λεπτά, στη διασταύρωση, μένετε αριστερά. Πέντε λεπτά αργότερα στη διασταύρωση στο πευκόδασος, συνεχίζετε στο δρόμο σας στα δεξιά και σε 10 λεπτά φτάνετε σε μια άσφαλτο απέναντι από μια αποθήκη, όπου στρίβετε δεξιά. Από αυτό το σημείο συνεχίζετε στη διαδρομή από τον Ρουπακιά.

Ρουπακιάς στη Λευκάδα | Το καταπράσινο χωριό | Lefkada Slow Guide

Για να πάτε στον Ρουπακιά δεν πηγαίνετε δεξιά, αλλά μετά τα 40 βήματα συνεχίζετε ευθεία. Ύστερα από 5 λεπτά, αφού περάσετε καινούρια σπίτια στα αριστερά σας, φτάνετε σε μια διασταύρωση και στα δεξιά σας βλέπετε ένα φράχτη.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε τον Άγιο Πέτρο: από εδώ είναι περίπου 10 λεπτά μεγάλης ανηφόρας ώς την πλατεία με τα μαγαζιά. Πηγαίνετε ευθεία στο φράχτη, συνεχίζετε στο χωμάτινο μονοπάτι που ανηφορίζει απότομα με κατεύθυνση την εκκλησία. Στη συνέχεια, στην άσφαλτο στρίψτε αριστερά, αμέσως δεξιά στην ανηφορική άσφαλτο και πάλι αμέσως δεξιά στον τσιμεντένιο δρόμο. Στρίψτε δεξιά και, μετά από 25 βήματα, στρίψτε αριστερά στον ανηφορικό δρόμο. Ο πρώτος δρόμος αριστερά, σ’ ένα σπίτι μ’ έναν μαύρο φράχτη, σας βγάζει στην πλατεία. Επιστρέφετε από τον ίδιο δρόμο ώς τη διασταύρωση, όπου πηγαίνετε αριστερά.

Αν δε θέλετε να επισκεφτείτε το χωριό πηγαίνετε εδώ δεξιά στο φράχτη. Μετά από 2 λεπτά, μετά από ένα κυπαρίσσι, στρίψτε αριστερά στον τσιμεντένιο ανηφορικό δρόμο. Λίγο αργότερα, πριν από ένα σπίτι και αφού περάσετε ένα φράχτη, πηγαίνετε δεξιά στο χωματόδρομο. Περπατάτε ανάμεσα στα πεύκα και μάλλον πρέπει να περάσετε από δύο πορτόνια για ζώα. Μετά από 10 λεπτά φτάνετε σε μια διασταύρωση και πηγαίνετε δεξιά. Δυστυχώς, αυτός ο δρόμος έχει ασφαλτοστρωθεί.

Πηγαίνετε δεξιά στο δρόμο. Μετά από ένα τέταρτο βλέπετε τα πρώτα σπίτια και την εκκλησία του εγκαταλελειμμένου χωριού Ρουπακιά. Οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν εδώ και πολλά χρόνια και εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Πέτρο. Μετά το χωριό συνεχίζετε στο δρόμο σας. Ανάλογα με την εποχή ο δρόμος ακολουθεί ένα ρυάκι. Το χειμώνα το ρυάκι είναι γεμάτο νερό με μερικούς μικρούς καταρράκτες. 

Μετά από 20 λεπτά προσπερνάτε στα αριστερά σας μια αποθήκη και από δεξιά έρχεται ένας χωματόδρομος. Στη διχάλα που συναντάτε 5 λεπτά αργότερα μένετε δεξιά. Ακολουθήστε την άσφαλτο και προσπεράστε μερικούς περιφραγμένους στάβλους κι ένα ολόρθο κυπαρίσσι. Ακόμη 10 λεπτά περπάτημα και φτάνετε σε μια διασταύρωση, όπου μένετε αριστερά. Μετά από 3 λεπτά φτάνετε σ’ ένα τρίστρατο απέναντι από έναν αμπελώνα, εδώ πηγαίνετε δεξιά. Επτά λεπτά αργότερα, στη διασταύρωση, πηγαίνετε αριστερά. Μετά από 3 λεπτά μείνετε δεξιά και ο δρόμος σάς βγάζει σ’ ένα τρίστρατο, δίπλα σε στάβλους και έναν πυλώνα της ΔΕΗ. Εδώ στρίψτε αριστερά.

Ανακαλύψτε τη Λευκάδα με τα πόδια | Πεζοπορεία - Ορειβασία στο νησί

Στη διασταύρωση, στην οποία φτάνετε 3 λεπτά αργότερα, μείνετε δεξιά κατά μήκος του συρματοπλέγματος. Συνεχίστε στο χωματόδρομο, ώσπου μετά από 8 λεπτά, φτάνετε στην παλιά άσφαλτο από τη Βασιλική προς τον Άγιο Πέτρο, όπου στρίβετε αριστερά. Αφού περπατήσετε 10 λεπτά στην άσφαλτο, πηγαίνετε αριστερά στο δεύτερο χωματόδρομο – εδώ υπάρχουν σήματα της τροχαίας.

Μόλις στρίψετε βλέπετε στα αριστερά σας έναν μεγάλο πλάτανο και μια τσίγκινη αποθήκη. Συνεχίστε στο δρόμο, αγνοήστε τις διασταυρώσεις, και μετά από 6 γεμάτα λεπτά περπατάτε δίπλα σ’ ένα ρυάκι. Αφού έχετε περπατήσει 10 λεπτά από την άσφαλτο, στρίβετε δεξιά και παίρνετε το γεφύρι. Μετά από 1 λεπτό, στη διχάλα, πηγαίνετε δεξιά. Συνεχίζετε στο δρόμο που μετά από 5 λεπτά γίνεται άσφαλτος και περνάτε καινούρια σπίτια. Μετά από 3 λεπτά, στη διχάλα, μένετε αριστερά. Δέκα λεπτά αργότερα – μισή ώρα από την άσφαλτο – φτάνετε στο δρόμο από τη Βασιλική στην Πόντη και λίγα μέτρα παρακάτω, στα αριστερά σας, βλέπετε το σουπερμάρκετ EUROMARKET.