ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Το Νυδρί, τα νησάκια & οι γύρω περιοχές

Bλυχό - Γένι - Δεσίμι

Το καταπράσινο Βλυχό στη Λευκάδα | Lefkada Slow Guide

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων νότια του Νυδριού βρίσκεται το Βλυχό ένα παραδοσιακό χωριό που «βλέπει» σε έναν πανέμορφο κόλπο. Στην έξοδο από το Βλυχό μια πινακίδα μας κατευθύνει αριστερά στον κατάφυτο, από ελιές, δρόμο που οδηγεί προς το Γένι.
O δρόμος σε ένα σημείο σταματάει και υπάρχει ένα πολύ γραφικό μονοπάτι που μας οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής χτισμένο πάνω σε έναν λοφίσκο, στη θέση ενός αρχαίου ιερού των Νυμφών. Εκεί κοντά βρίσκεται και ο τάφος του γερμανού αρχαιολόγου Wilhelm Dorpfeld. Η θέα από το σημείο αυτό είναι εξαιρετική.

Παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στο Νυδρί στη Λευκάδα

Στον δρόμο της επιστροφής συναντάμε μια άλλη πινακίδα που μας κατευθύνει αριστερά προς τον όρμο Δεσίμι. Αν έρθετε μέρα, μπορείτε να κολυμπήσετε στα πάντα ήρεμα και καθαρά νερά του όρμου. Προχωρώντας 2,5 περίπου χιλιόμετρα θα βρούμε μια ωραία και ήσυχη παραλία στη θέση Φτέρη. Ο χωματόδρομος θέλει λίγη προσοχή. Αν μετά το μπάνιο πεινάσετε, σας προτείνουμε να επιστρέψετε στην περιοχή Γένι και να διαλέξετε κάποιο από τα εστιατόρια που βρίσκονται δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα.

Επιστρέφουμε στο Βλυχό για να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας. Παράκαμψη: Λίγο μετά από το Βλυχό μπορούμε να ανεβούμε στο Κατωχώρι. Στο παρελθόν υπήρξε κεφαλοχώρι, η έδρα του Δήμου. Αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε, για να δείτε τις αξιόλογες εκκλησίες και τα πέτρινα χωριάτικα σπίτια του. Ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου με αγιογραφίες του 16ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα: Νυδρί, Λευκάδα: Το κοσμοπολίτικο χωριό που θα σας εκπλήξει

Τα νησάκια της Λευκάδας

Τα νησάκια Σπάρτη, Χελωνάκι, Μαδουρή, Σκορπιός, Σκορπίδι
 

Από την πόλη της Λευκάδας κατευθυνόμαστε προς Νυδρί - Βασιλική. Περνάμε διαδοχικά τα χωριά Καλλιγόνι, Καρυώτες, Λυγιά, Νικιάνα, Περιγιάλι και φτάνουμε στο Νυδρί. Πρόκειται για το πιο κοσμοπολίτικο μέρος του νησιού. Γραφικό ψαροχώρι στο παρελθόν, σήμερα είναι ο προορισμός της μεγαλύτερης μερίδας των τουριστών που επισκέπτονται το νησί. Διαθέτει σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και μπαρ και δίνει στους παραθεριστές τη δυνατότητα να κάνουν θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα και να επισκεφτούν τα νησάκια του κόλπου, καθώς και την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.

Το κοσμοπολίτικο Νυδρί, φημισμένος προορισμός στην ανατολική Λευκάδα

Μπροστά στο Νυδρί, μέσα στον κόλπο, αναδύονται τα όμορφα «Πριγκιποννήσια» που το ένα δίπλα στο άλλο και μαζί με τη χερσόνησο της Αγίας Κυριακής δεξιά, δημιουργούν ένα υπέροχο νησιώτικο σύμπλεγμα, κάτι σαν φιόρδ. Στο λιμάνι μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ένα από τα πολλά καραβάκια που εκτελούν ημερήσιες κρουαζιέρες ή να νοικιάσετε ένα μικρό βαρκάκι ή ταχύπλοο και να τα εξερευνήσετε μόνοι σας. Πιο κοντινά στο Νυδρί, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, είναι τα νησάκια Σπάρτη, Χελώνι, Μαδουρή, Σκορπίδι, Σκορπιός.

Τα νησάκια της Λευκάδας, Σπάρτη, Χελώνι, Μαδουρή, Σκορπιός, Σκορπίδι

Το καθένα έχει τη δική του ιστορία. Το νησάκι Σπάρτη το αγόρασε ο Ωνάσης το 1963 από την αρχοντική οικογένεια Σταύρου, την παλιότερη του νησιού. Δίπλα στη Σπάρτη, κοντά στη στεριά, το μικρό στρογγυλό βραχώδες νησάκι που είναι κατάφυτο από ελιές λέγεται Χελωνάκι.

Η Μαδουρή, το νησάκι του Βαλαωρίτη, απέναντι από το Νυδρί της Λευκάδας

Πολύ κοντά, επίσης, βρίσκεται το νησάκι Μαδουρή που ανήκει από τις αρχές του 19ου αιώνα στην οικογένεια Βαλαωρίτη. Δύο χιλιόμετρα από το Νυδρί, πιο πίσω από τη Μαδουρή, βρίσκεται το πιο γνωστό από τα νησάκια, ο Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση. Αγόρασε το νησί το 1963 και από τότε φιγουράρει σε όλα τα περιοδικά και τις εφημερίδες του κόσμου αφού φιλοξένησε το jet set όλου του πλανήτη. Σήμερα ο Σκορπιός ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ. Βόρεια του Σκορπιού, βρίσκεται το νησάκι Σκορπίδι, ιδιοκτησίας Λιβανού.
 

Πόρος - Mικρός Γιαλός - Σύβοτα

Συνεχίζουμε νοτιότερα και στρίβουμε αριστερά, ακολουθώντας την πινακίδα που αναφέρεται στον Πόρο. Ο κατάφυτος δρόμος μας οδηγεί σε ένα από τα πιο προνομιούχα χωριά του νησιού. Γραφικότατο, χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός ψηλού βουνού, σε σημείο που δεν φαίνεται από τη θάλασσα, για να μη γίνεται αντιληπτό από τους πειρατές. Ονομάστηκε Πόρος γιατί αποτελεί πέρασμα. Εδώ κατασκευάζονταν στο παρελθόν τα περίφημα λευκαδίτικα μαχαίρια. Στο ύψωμα πάνω από το χωριό, στη θέση Πυργί, στις παρυφές της κατάφυτης με ελιές κοιλάδας, υπάρχουν ερείπια μιας αρχαίας αγροικίας που μας δίνουν πληροφορίες για τη χρήση των πυργόσπιτων. 

Μικρός Γιαλός | Ήσυχη παραλία με τυρκουάζ νερά στην ανατολική Λευκάδα

Κάτω από το χωριό, στον δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα, βρίσκονται οι όμορφες παραλίες του Μικρού Γιαλού και της Ρούδας, με τα γαλάζια πεντακάθαρα νερά τους. Ως επί το πλείστον είναι ήρεμες, καθώς ο κλειστός κόλπος τις προφυλάσσει από τους αέρηδες. Τις προτείνουμε για μια σύντομη βουτιά.

Σύβοτα Λευκάδας | Παραθαλάσσιο χωριό ιδανικό για ήσυχες διακοπές

Από τον κεντρικό δρόμο, περίπου 6 χιλιόμετρα από τον Πόρο, κατηφορίζουμε προς τη θάλασσα κατευθυνόμενοι προς τα Σύβοτα. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριουδάκι χτισμένο πλάι στη θάλασσα, που το «αγκαλιάζουν» καταπράσινοι λόφοι. Προσφέρει αγκυροβόλιο σε πολλά σκάφη που ανεφοδιάζονται και ξεκουράζουν τα πληρώματά τους. Εδώ, σύμφωνα με τη θεωρία του Dörpfeld, αποβιβάστηκε ο Οδυσσέας, επιστρέφοντας στην Ιθάκη. Σήμερα, εκεί βρίσκονται κάποιες από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες του νησιού που μαγειρεύουν πεντανόστιμα φρέσκα ψάρια. Στο σημείο αυτό μπορείτε να ξεκουραστείτε, να γευματίσετε, να πιείτε τον καφέ σας και χαλαρωμένοι να πάρετε τον δρόμο της επιστροφής.

Νυδρί - καταρράκτες

Αφετηρία μας πάλι το Νυδρί αλλά αυτή τη φορά θα μεταφερθούμε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, σε μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα. Θα επισκεφτούμε πρώτα τους καταρράκτες που υπάρχουν στην περιοχή, για να κάνουμε κι εδώ μια βουτιά. Η διαδρομή περνάει ανάμεσα από περιβόλια και χωράφια, από τον οικισμό Ράχη και ανηφορίζοντας δυτικά οδηγεί σε ένα μονοπάτι που «σκαρφαλώνει» στην πλαγιά του βουνού, παράλληλα με τη χαράδρα που σχηματίζει.

Οι καταρράκτες στο Νυδρί της Λευκάδας που εντυπωσιάζουν

Το μονοπάτι σκιάζεται από πλούσια βλάστηση και καταλήγει σε μια σειρά βράχων, όπου και σχηματίζεται ο καταρράκτης. Προχωρώντας πιο πέρα, φτάνουμε στη φυσική λεκάνη όπου συγκεντρώνεται το νερό. Εκεί, στις αρχές του καλοκαιριού που το νερό είναι ακόμα άφθονο, μπορούμε να κολυμπήσουμε στα παγωμένα, αναζωογονητικά νερά που φτάνουν από τα ψηλά βουνά του νησιού. Σε αυτή την περιοχή, στο παρελθόν υπήρχαν και πολλόι υδρόμυλοι που άλεθαν το σιτάρι της περιοχής.