Έχει έκταση 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ιδιαίτερη μορφολογία, καθώς συνδυάζει το πράσινο με τους ορεινούς όγκους. Είναι γεμάτος από κάθε είδους φυτά: κουμαριές, δάφνες, ελιές, πρίνους και θαλασσινά πεύκα που φυτρώνουν ανάμεσα στα βράχια και φθάνουν μέχρι τη θάλασσα. Έχει λιγοστούς κατοίκους.
Στο νησάκι υπάρχουν τέσσερις οικισμοί, ο Κάλαμος, η Επισκοπή, το Κάστρο και το Κεφάλι. Τα πέτρινα σπίτια του με τα κεραμίδια ακουμπάνε σχεδόν το ένα στο άλλο αφήνοντας ανάμεσά τους χώρο για ωραία πέτρινα καλντερίμια. Ο δρόμος που ξεκινάει από τον Κάλαμο και ανηφορίζει περνώντας μέσα από θαυμάσιο πευκοδάσος οδηγεί στην Επισκοπή, τον δεύτερο μικρό οικισμό του νησιού. Έχει λίγα σπίτια που κατοικούνται το καλοκαίρι και μικρό λιμάνι για βάρκες και καΐκια. Από εδώ ο Μύτικας στην Αιτωλοακαρνανία απέχει μόλις δέκα λεπτά με βάρκα.
Στη διαδρομή Καλάμου - Επισκοπής, που ενδείκνυται και για πεζοπορία, μπορείτε να κάνετε μια στάση στη μικρή παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου. Κοντά στην Επισκοπή βρίσκεται ο οικισμός του Κάστρου με το καστρομονάστηρό του, που πιθανολογείται ότι ανήκει στη Βυζαντινή Εποχή.
Στο νησάκι αξίζει να δείτε επίσης το Χάλασμα, ένα κοίλωμα βράχων στα νότια όπου είχε καταφύγει το υποβρύχιο «Παπανικολής» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη νησίδα Φερμέκουλα στα νοτιοδυτικά, την οποία επισκέπτονται οι φώκιες monachus monachus, την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, κοντά στον φάρο.
Οι παραλίες του Καλάμου, οι οποίες έχουν πρόσβαση κυρίως από τη θάλασσα, είναι η Μυρτιά, το Ασπρογιάλι, η Αγριαπιδιά, οι Πεύκοι, το Κεφάλι με τον παλιό οικισμό του, ο Κέδρος, το Αλεξάκη, οι Κήποι και ο Τράχηλος. Κάνοντας τον γύρο του νησιού, μην παραλείψετε να εξερευνήσετε τα γραφικά σπήλαια.