ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Νότια Λευκάδα

Ορεινά και παραθαλάσσια τοπία

Νυδρί - Σύβρος - Άγιος Ιωάννης στο Ροδάκι - Νικολή - Άγιος Βασίλειος - Μανάση - Άγιος Πέτρος - Βασιλική - Αγιοφύλλι - Μαραντοχώρι - Αμμούσω - Εύγηρος

Πρόκειται για μια διαδρομή που συνδυάζει ορεινά και παραθαλάσσια τοπία και μας αποκαλύπτει τις ομορφιές της Νότιας Λευκάδας. Χαρακτηριστικά της είναι η πλούσια βλάστηση, οι πηγές, τα φαράγγια και οι σπηλιές. Ενδείκνυται για ευχάριστους περιπάτους με ποδήλατο ή για πεζοπορία.

Από το Νυδρί κατευθυνόμαστε νότια. Περίπου σε 8 χιλιόμετρα θα δείτε μια ταμπέλα προς Σύβρο. Ο Σύβρος είναι ένα παλιό αλλά εξαιρετικά όμορφο χωριό με πολλά νερά και πλούσια βλάστηση. Να επισκεφτείτε τις πηγές Κερασιάς που τις κρύβουν θεόρατα πλατάνια και κισσοί.

Εκδρομή στη νότια Λευκάδα | Περίπατος στη φύση | Lefkada Slow Guide

Ένα πραγματικά ιδιαίτερο αξιοθέατο είναι επίσης ο αναπαλαιωμένος νερόμυλος καφετέρια του χωριού όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε ακούγοντας και το χαρακτηριστικό κελάρυσμα του νερού. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η σπηλιά Καρούχα. 

Βουρνικάς | Ένα καταπράσινο, γραφικό χωρίο της νότιας Λευκάδας

Από τον Σύβρο κατευθυνόμαστε προς το χωριό Βουρνικά. Σε ελάχιστα χιλιόμετρα μια πινακίδα θα μας κατευθύνει δεξιά, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο Ροδάκι, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μονές του νησιού με εξαιρετική θέα. Βλέπει τον κάμπο της Βασιλικής και την οροσειρά του Αγίου Πέτρου. 

Άγιος Ιωάννης στο Ροδάκι | Οι εκκλησίες της Λευκάδας | Lefkada Slow Guide

Ξαναγυρίζουμε στον κεντρικό δρόμο και κατευθυνόμαστε και πάλι προς τον Σύβρο. Προσπερνάμε το χωριό και συνεχίζουμε προς τη Βασιλική. Ελάχιστα χιλιόμετρα παρακάτω στρίβουμε δεξιά, προς τα χωριά Νικολή, Άγιος Βασίλειος και Μανάση. Προσπερνώντας τα χωριά βγαίνουμε στα Χορτάτα και στον κεντρικό δρόμο της Δυτικής Λευκάδας και κατευθυνόμαστε νότια (στρίβουμε αριστερά) προς τα χωριά Άγιος Πέτρος και Βασιλική. Ο Άγιος Πέτρος βρίσκεται γύρω στα δέκα χιλιόμετρα παρακάτω. Είναι από τα μεγάλα ορεινά χωριά της Νότιας Λευκάδας, χτισμένο στην πλαγιά του λόφου, όχι ιδιαίτερα γραφικό, αλλά με όμορφη θέα του κόλπου της Βασιλικής.


Συνεχίζοντας και αφού προσπεράσουμε την Πόντη, έναν οικισμό με εξαιρετική θέα, χτισμένο πάνω από τον κόλπο της Βασιλικής, φτάνουμε στο τρίτο πιο τουριστικό θέρετρο του νησιού, τη Βασιλική, κεφαλοχώρι της νότιας Λευκάδας, κατοικήθηκε από κατοίκους των γύρω ορεινών χωριών και είναι το κεντρικό λιμάνι της περιοχής. 

Βασιλική | Ο παράδεισος των surfers στη Λευκάδα

Από εδώ μπορεί κανείς να πάρει το φέρι μποτ και να επισκεφτεί την Ιθάκη και την Κεφαλονιά ή ένα μικρότερο καραβάκι και να μεταβεί σε όμορφες παραλίες της περιοχής και στο ακρωτήριο του Λευκάτα. Η Βασιλική τραβάει σαν μαγνήτης τους τουρίστες, καθώς οι ακρογιαλιές της είναι πεντακάθαρες και το πράσινο φτάνει σχεδόν μέχρι τα γραφικά σπιτάκια του λιμανιού. Διαθέτει το προνόμιο να δροσίζεται από ρεύματα που την καθιστούν μία από τις καλύτερες θάλασσες στον κόσμο για wind surfing. 

Παραλίες της νότιας Λευκάδας | Αγιοφύλλι | Εκδρομή στη Λευκάδα
Εδώ μπορούμε να σταθούμε για λίγο, να φάμε, να κολυμπήσουμε (αξίζει να πάρει κάποιος το καραβάκι για να κολυμπήσει στο Αγιοφύλλι) ή να πιούμε έναν καφέ δίπλα στη θάλασσα. 

Στον κάμπο της Βασιλικής εντοπίστηκαν ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίας πόλης. Προσφέρεται ιδιαίτερα για ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στον κάμπο και να επισκεφτείτε το χωριό Ρουπακιάς. Πρόκειται για ενα παλιό εγκαταλελειμένο χωριό το οποίο είναι ιδιαίτερα γραφικό και βρίσκεται μπροστά από ένα ποταμάκι. 

Επιστρέφοντας στην ανατολική πλευρά, επισκεπτόμαστε το Μαραντοχώρι, ένα γραφικό χωριό χτισμένο σε εύφορη πεδιάδα. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η λίμνη του Μαραντοχωρίου, σημαντικός υδροβιότοπος, και μία όμορφη παραλία που αξίζει να αναζητήσετε, η Αμμούσω. Λίγο βορειότερα, δεξιά του κεντρικού δρόμου που οδηγεί πίσω στη Λευκάδα, βρίσκεται άλλο ένα γραφικό χωριό στην πλαγιά, η Εύγηρος. Σε μια σπηλιά νότια αυτού του χωριού, στη Χοιροσπηλιά, ανακάλυψε ο Dörpfeld λείψανα νεολιθικού πολιτισμού και λείψανα ζωής που τον οδήγησαν στη σκέψη ότι εδώ ήταν οι στάβλοι του Εύμαιου. Προχωρώντας ευθεία στον δρόμο που διασχίζει το χωριό και κατευθυνόμενοι προς τη θάλασσα, έχουμε εξαιρετική θέα του κάμπου του Μαραντοχωρίου δεξιά μας και της θάλασσας στο βάθος.

Όσο κατεβαίνουμε, ο δρόμος γίνεται βατός χωματόδρομος με στροφές και καταλήγει στο λιμανάκι Αφτέλι με ένα σπίτι, μπροστά από το οποίο μπορούμε να κάνουμε μία βουτιά. Τα χρώματα του γαλάζιου της θάλασσας σε συνδυασμό με τη θαμνώδη πλούσια βλάστηση δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο, διαφορετικό απ’ αυτά που συναντάμε στο υπόλοιπο νησί.Στο σημείο αυτό η διαδρομή μας φτάνει στο τέλος της. Βγαίνουμε και πάλι στον κεντρικό δρόμο της ανατολικής πλευράς με κατεύθυνση προς τη Λευκάδα, περνώντας έξω από τα Σύβοτα, τον Πόρο, το Νυδρί.