Ενδοχώρα Καρυά Δημοτική Ενότητα Καρυάς

Δημοτική Ενότητα Καρυάς

Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας

Δες τον χάρτη

 Η Δημοτική Ενότητα Καρυάς αποτελείται από τρεις τοπικές Κοινότητες: την Καρυά, την Εγκλουβή και τους Πηγαδησάνους.

Περισσότερα

Ορεινή και πανέμορφη, η Δημοτική Ενότητα Καρυάς, πνιγμένη στο βαθύ πράσινο που της χάρισε απεριόριστα η φύση και που φρόντισαν και διατήρησαν οι φιλόξενοι κάτοικοι του.

Έχει υπέροχα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, όμορφα στενά σοκάκια και μοναδικές πλατείες με υπεραιωνόβια πλατάνια, στις οποίες απολαμβάνει ο επισκέπτης το καφεδάκι ή το ουζάκι του.

Οι κάτοικοι καλοσυνάτοι, ευγενικοί και φιλόξενοι, θα κερδίσουν τον επισκέπτη από 
την πρώτη στιγμή. Οι γυναίκες με την παραδοσιακές φορεσιές τους θα ενθουσιάσουν και θα συγκινήσουν στο κάλεσμα για μια φωτογραφία.

Απέχει από την πόλη της Λευκάδας 14 χιλιόμετρα, ενώ 7 χιλιόμετρα από τις ομορφότερες παραλίες όχι μόνο της Λευκάδας αλλά και της Ελλάδας. Πανέμορφη, απολαυστική διαδρομή που κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.

Η Καρυά, έδρα της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας, είναι το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι στη Λευκάδα. Στενά δρομάκια, παραδοσιακά πέτρινα σπίτια άφθονο πράσινο και μια υπέροχη πλατεία με τρεχούμενα νερά, είναι οι εικόνες που θα πάρει μαζί του φεύγοντας ο επισκέπτης στη μνήμη αλλά και στην καρδιά του και το σίγουρο είναι ότι κάποια μέρα θα γυρίσει πάλι.

Υπέροχα, θαυμάσια σε τέχνη τα παγκοσμίως γνωστά πλέον, Καρσάνικα κεντήματα που κεντούν ακόμα και σήμερα οι γυναίκες της Καρυάς.

Η Καρυά πλούσια σε παράδοση, έχει διατηρήσει πολλά από τα παραδοσιακά της έθιμα, με αποκορύφωμα την εκδήλωση αναπαράστασης του «Χωριάτικου γάμου» η οποία γίνεται κάθε Αύγουστο.

Ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει τις υπέροχες φακές Εγκλουβής και να θαυμάσει στο οροπέδιο του Αγ. Δονάτου τους περίφημους «Βόλτους», πέτρινες θολωτές κατασκευές που συναντιούνται αποκλειστικά στην Εγκλουβή και χρησίμευαν για αγροτοκαλύβια στις οποίες μετοικούσαν οι κάτοικοι το καλοκαίρι. 

Διεύθυνση

Καρυά, Τ.Κ 31080, Λευκάδα, Ελλάδα

Πρόσβαση

- Χρειάζεται αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα

Η περιοχή

Η Καρυά, έδρα της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας, είναι το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι στη Λευκάδα.